Ne tako davno smo vam pisali o fototapetama i njihovoj jednostavnosti apliciranja zbog čega su one, između ostalog, vrlo sretno rješenje kod uređenja i preuređenja vašeg doma, ali i poslovnih prostora. Bez obzira služi li vam izričito u dekorativne svrhe ili neke poslovne i informativne, njeni uvjeti za kvalitetnu montažu i dugotrajnost su isti. Sve potrebno što morate znati za upravo takvo montiranje fototapete danas vam donosimo u ovom tekstu u nekoliko smjernica za koje se nadamo da će vam pomoći kod montaže vaše fototapete.

Sve fototapete rađene po narudžbi i sve one nešto većih dimenzija izrađuju se iz segmenata. Uzevši u obzir primarno praktičnost kod postavljanja fototapeta, širina jednog segmenta iznosi 135 cm što bi bilo prosječan raspon ruku gotovo svakog čovjeka. No, potrebno je zadovoljiti nekoliko preduvjeta da bi uopće počeli s montažom, a to su sljedeći:

ravan zid, pregletan i očišćen od prašine uzrokovane gletanjem,
obojan temeljnom nemasnom bojom ili SN vezom.
Poželjno je pričekati barem 3 tjedna nakon ovakvih radova prije nego odlučite montirati fototapetu na taj zid. Po isteku navedenog vremenskog perioda potrebno je:

očistiti preostalu nečistoću (čestice prašine) suhom krpom
utvrditi da zid nije hladan (preporučujemo sobnu temperaturu od 20+ stupnjeva) i vlažan kako kasnije ne bi došlo do odljepljivanja tapete.

Ravnalica / Gladilica

Skalpel
Pošto ste pripremili svoje segmente zidne tapete, možete početi s apliciranjem prvog od njih. Za samu montažu potrebna vam je „ravnalica“ (može vam poslužiti kreditna kartica ili slična plastika po mogućnosti obložena tkaninom kako ne bi došlo do nepredvidivih oštećenja same folije, krep traka kako biste si trenutno pričvrstili dio segmenta na zid, te skalpel.

Izuzetno je bitno da upravo prvi segment točno poravnate obzirom da ćete preostale segmente poravnavati temeljem ovog prvog.

Nakon što ste odredili ravninu i odlučili početi sa ljepljenjem, potrebno je pri vrhu folije cijelom dužinom odlijepiti foliju od njene podloge barem 10ak cm i tu istu podlogu presaviti kako bi vam ostao samo dio folije za lijepljenje. Vrh segmenta prilijepite za zid krajnje lijevo i krajnje desno te „ravnalicom“ koju imate zagladite od sredine segmenta prema lijevo i potom od sredine segmenta prema desno.

Kad zalijepite i dobro zagladite oslobođeni dio folije, rukom povucite podlogu prema dolje i oslobodite si dodatnih 10ak cm folije za lijepljenje i zaglađivanje od sredine ulijevo i od sredine udesno. Postupak ponavljajte do samog kraja (dna) segmenta. Dobar posao ste napravili ukoliko vam na zalijepljenom segmentu nije ostao niti jedan zračni mjehurić. Dogodi se i najboljima, ne brinite, a najvažnije za spomenuti da i za takve situacije ima „lijeka“ ? Vrhom skalpela ili običnom iglom probušite zračni mjehurić i preko njega prijeđite ravnalicom koji imate.

Slijedi apliciranje drugog segmenta. Vrlo važno za spomenuti, a moramo priznati da je to i najčešća pogreška koja se događa, je tzv. preklop. Prilikom montiranja fototapete na zid veliku ćete grešku napraviti ukoliko segmente budete aplicirali jedan DO drugog. Svaki segment ima nekoliko cm napusta upravo zbog načina montaže na zid. Segmenti se preklapaju kod montaže te prije apliciranja već idućeg segmenta precizno odredite ravninu prije početka lijepljenja. Ponavljajte isti postupak sve do posljednjeg segmenta – povlačenje podloge odozgo prema dolje s paralelnim zaglađivanjem folije od vrha prema dnu u smjeru od sredine u lijevo i od sredine u desno.

Ukoliko ste si dali malo truda i uspješno slijedili naše savjete, vjerujemo da se u ovom trenu divite svom novom remek djelu na vašem zidu. Dodatne informacije o našim zidnim tapetama i načinu montaže pogledajte na našem ranijem blogu, a ako želite pronaći inspiraciju u našim prekrasnim dizajnima, tada škicnite našu aktualnu ponudu. Ukoliko još niste sigurni u sebe, slobodno nam se javite! Rado ćemo vam pomoći i pokazati kao mi to radimo. Pa mi smo ovdje za vas i zbog vas!